آموزش

طريقه قنداق كردن نوزاد و هر آنچه درباره آن نیاز است بدانید!

قنداق کردن نوزاد

اگر از مادربزرگ خود در مورد مراحل نگهداری نوزاد در گذشته سوال کنید قطعا قنداق کردن نوزاد را یکی از مهمترین مراحل نگهداری نوزاد معرفی خواهد کرد. قنداق کردن برای مدت کوتاهی در کشور ما منسوخ شد اما پس از مطالعات زیادی که در مورد فواید قنداق کردن بچه انجام گرفت این روش مجدداً محبوبیت خود را در میان مادران به دست آورد شاید چالش ها و اما و اگرهای زیادی در رابطه با مضرات قنداق كردن نوزاد در میان باشد اما آنچه پزشکان و متخصصان دریافتند به شکل واضحی بیان کننده فواید قنداق کردن نوزاد می‌باشد.

 

طريقه قنداق كردن نوزاد

اگر قصد قنداق كردن نوزاد به شکل سنتی را دارید؛ قبل از یادگیری روش قنداق كردن نوزاد باید پارچه مخصوص به این کار را تهیه کنید پارچه مخصوص قنداق باید پنبه ایی و لطیف با تراکم بالا باشد یعنی شل و نازک نباشد، این پارچه باید مربع شکل و با ابعاد حداقل 120*120 سانتی متر باشد تا اندام نوزاد را کاملا در برگیرد جنس پارچه می‌تواند تریکو دو رو پنبه، پارچه موسلین یا کتان باشد، به هیچ وجه از پارچه هایی که دارای پلی استر و ویسکوز است استفاده نکنید، زیرا این نوع پارچه ها احتمال بروز حساسیت پوستی در نوزادان را افزایش می‌دهند.

بعد از تهیه پارچه مناسب قنداق کردن آن را به شکل لوزی روی محل صاف (مانند وسط تخت خود) پهن کنید و گوشه سمت بالا را متناسب با سن نوزاد خود حدود 15 تا 20 سانتی متر تا کنید، سپس نوزاد را روی پارچه قرار دهید طوری که سر نوزاد روی قسمت تا خورده و بدن او روی بقیه قسمت پارچه قرار گیرد، در مرحله بعد دست چپ نوزاد را صاف کنید سمت چپ پارچه را از روی دست چپ و سینه نوزاد رد کنید، سپس از زیر دست راست او رد کنید و پشت کمر نوزاد قرار دهید طوری که تمام قسمت های بدن به جز دست راست پوشیده شود، حال ضلع پایین پارچه را روی بدن نوزاد تا کنید و تا زیر چانه بیاورید در این مرحله می‌توانید اضافه پارچه را زیر چانه نوزاد تا کنید، حال دست راست نوزاد را صاف کنید و قسمت راست پارچه را روی نوزاد بپیچید و دو سر پارچه یعنی سمت چپ و راست که اکنون در قسمت پشت نوزاد قرار دارد را به سمت جلو شکم پیچانده و گره بزنید طوری که نه زیاد سفت باشد که نوزاد اذیت شود و نه آنقدر شل که قنداق به راحتی باز شود.

اگر نوزاد شما آزاد بودن دست هایش را ترجیح می‌دهد، می‌توانید هنگام قنداق کردن دست های او را بیرون از قنداق قرار دهید یعنی به جای اینکه پارچه را از روی دست های نوزاد رد کنید از زیر آن رد کنید.

طرز قنداق كردن نوزاد نارس نیز به همین شکل است فقط به جای اینکه دستان نوزاد در طرفین یعنی روی پهلو قرار گیرد باید روی سینه او قرار گیرد. شاید در نگاه اول بعد از مطالعه طریقه قنداق کردن نوزاد این کار سخت و دلهره آور به نظر بیاید اما با تمرین در کمترین زمان ممکن در زمینه قنداق کردن نوزاد حرفه ای خواهید شد.

روش دیگری نیز برای قنداق کردن وجود دارد در این روش به جای تهیه پارچه 120*120 یک قنداق چسبی تهیه می‌کنید.
طرز قنداق كردن نوزاد در قنداق های چسبی بسیار راحت تر است و نیاز به تجربه و تمرین خاصی ندارد این قنداق ها دقیقا مناسب سایز نوزاد تازه متولد شده تا 3 ماهگی می‌باشد قسمت بالایی آنها طوری طراحی شده تا سر نوزاد بیرون از قنداق قرار گیرد و قسمت پایینی آنها مانند یک کیسه کانگورویی می‌باشد که پاهای نوزاد تا زانو درون آن قرار میگیرد بعد از پیچاندن طرفین قنداق چسبی به جای گره زدن تنها با کمک چسب های دوخته شده روی قنداق آن را می‌بندید یا در صورت نیاز دست های نوزاد را بیرون از قنداق چسبی یا همان قنداق فرنگی قرار می‌دهید.

 

طریقه قنداق کردن نوزاد

 

حتما بخوانید: روش شستن نوزاد

 

مزایای قنداق کردن نوزاد

شاید هنوز برخی از مادران به دنبال یافتن مضرات قنداق كردن نوزاد باشند اما باید بگوییم این پدیده امروزه حتی در اروپا و غرب نیز پذیرفته شده با تحقیقاتی که از سال 1990 روی قنداق کردن نوزاد انجام گرفته نشان داده شده نوزادانی که قنداق می‌شوند آرامش بیشتری دارند، ساکت ترند، خواب بیشتری دارند حتی ضربان قلب منظم و پایدارتری دارند در برخی موارد دیده شده حی این کار باعث کمتر شدن رفلاکس نوزادی نیز می‌شود.

برخی از متخصصان دریافتند به دلیل محدود کردن حرکت نوزاد هنگام قنداق کردن به نوعی شرایط رحم مادر را برای او شبیه سازی می‌کنید.

یکی دیگر از مزایای قنداق کردن نوزاد جا به جایی راحت تر نوزاد است، مخصوصا برای مادرهای جوان تر و کم تجربه در آغوش گرفتن نوزاد کم ریسک تر و آسان تر می‌شود.

قنداق کردن کودک می‌تواند باعث جلوگیری از چنگ زدن صورت نوزاد توسط حرکات غیر ارادی دستان خودش شود.

گفته شده قنداق کردن از پرانتزی شدن پاهای نوزاد هنگام پوشک کردن جلوگیری می‌کند زیرا پاهای او در قنداق محکم بسته شده حتی اگر از قدیمی ترها در مورد مزایای قنداق کردن سوال بپرسید جواب آنها محکم تر شدن استخوان بندی نوزاد است.

در فصول سرد سال قنداق کردن می‌تواند باعث گرم تر شدن بدن نوزاد شود زیرا دمای بدن نوزاد همواره پایین تر از انسان بالغ می‌باشد.

 

چند نمونه از قنداق های موجود در فروشگاه:

 

آیا قنداق کردن نوزاد صحیح است؟

اگر نحوه قنداق كردن نوزاد را بلد باشید و تمام مراحل قنداق کردن را به درستی انجام دهید این روش می‌تواند در آرام کردن نوزاد و بهبود خواب او موثر باشد قبل از قنداق کردن به نکات زیر توجه کنید:

هنگام قنداق کردن باید توجه کنید نوزاد حتما باید روی کمر خوابید باشد، حتی زمان خوابیدن باید مراقب باشید که نوزاد همواره روی کمر خوابیده باشد تا از سندرم مرگ ناگهانی نوزاد جلوگیری شود.

حتما باید دور ران و باسن نوزادان هنگام قنداق کردن آزادتر باشد اگر از روش سنتی استفاده می‌کنید، خودتان باید با تمرین کردن کمی دور ران و باسن نوزاد را آزاد تر ببندید اما اگر از قنداق آماده یا قنداق چسبی استفاده می‌کنید نگران این موضوع نباشید زیرا اینگونه قنداق ها در قسمت ران و باسن آزاد تر است.

قنداق کردن نوزاد برای تمامی نوزادان صحیح نیست اگر نوزاد شما هنگام قنداق شدن بی تابی می‌کند و آرامش ندارد پس بهتر است از قنداق کردن او پرهیز کنید.

از پارچه های پلی استر، ضخیم، پولیشی، مخملی برای قنداق کردن نوزاد استفاده نکنید این پارچه ها باعث ایجاد حساسیت پوستی و انسداد مجرای تنفسی نوزاد می‌شوند.

 

نتیجه گیری

با ورود اولین نوزاد به خانواده والدین با نگرانی ها و چالش های مختلفی مواجه می‌شوند ما (فروشگاه سیسمونی کودک) در این مطلب سعی بر این داشتیم تا به شما را در راستای قنداق کردن نوزاد به صورت صحیح و اصولی کمک کنیم. همانطور که خواندید قنداق می‌تواند کمک مهمی به آرامش و بهبود سلامت نوزاد کند در صورتی که صحیح و اصولی انجام شود.

اگر قصد دارید از روش های سنتی برای قنداق کردن استفاده کنید بهتر است برای دفعات اول از مادران با تجربه یا پرستاران متخصص در این زمینه کمک بگیرید مطمئن باشید با کمی تمرین به یک مادر با تجربه در این زمینه تبدیل خواهید شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *