در این مقاله، به صورت گام به گام و با زبانی ساده، به آموزش نصب صندلی ماشین کودک خواهیم پرداخت. همانطور که می دانید ایمنی کودکان در خودرو یکی از دغدغههای اصلی والدین است. استفاده از صندلی ماشین کودک، به عنوان یکی از مهمترین تجهیزات ایمنی، نقش بسیار مهمی در کاهش خطر آسیبدیدگی کودکان در صورت وقوع تصادف ایفا میکند. با این حال، نصب صحیح این صندلیها از اهمیت ویژهای برخوردار است، زیرا نصب نادرست میتواند تأثیر محافظتی آنها را به شدت کاهش دهد.
دلایل نصب صندلی ماشین کودک
نصب صندلی ماشین کودک برای ایمنی بالای کودکان در هنگام رانندگی بسیار ضروری است. این صندلیها به عنوان سپر محافظتی عمل کرده و در صورت تصادف، نیروی ضربه را جذب کرده و از آسیب دیدن سر، گردن و ستون فقرات کودک جلوگیری میکنند. بدن کودکان به دلیل ساختار استخوانی و ماهیچهای متفاوت، در برابر نیروهای ناشی از تصادف بسیار آسیبپذیرتر از بزرگسالان است. صندلیهای کودک با توجه به وزن و سن کودک طراحی شدهاند و با استفاده از کمربندهای ایمنی و سیستمهای نگهدارنده، کودک را در جای امن خود نگه میدارند.
در ویدئو زیر به صورت کوتاه یک نمونه نصب صندلی مدل زویه رو میتوانید مشاهده کنید:
آموزش نصب صندلی ماشین کودک
قبل از توضیح نحوه نصب صندلی ماشین کودک باید متذکر شویم که صندلیهای کودک به سه دسته اصلی رو به عقب، رو به جلو و تقویتکننده یا بوستر تقسیم میشوند. صندلی های رو به عقب تا 9 ماهگی، صندلی های رو به جلو از 9 ماه به بعد و بوستر ها از 15 کیلوگرم (3 سال) به بالا استفاده میشود.
در ادامه به بررسی دقیقتر هر یک از این انواع صندلی و نحوه نصب صحیح آنها خواهیم پرداخت.
آموزش گام به گام نصب صندلی ماشین کودک رو به عقب
همیشه قبل از نصب صندلی ماشین کودک، دفترچه راهنمای صندلی و خودرو را به دقت مطالعه کنید. چون هر مدل صندلی و خودرو ممکن است مراحل نصب متفاوتی داشته باشد. روش نصب صندلی ماشین کودک رو به عقب بدین شرح است:
- بهترین مکان برای نصب صندلی کودک، صندلی عقب خودرو سمت چپ یا راست میباشد. این مکان دور از کیسههای هوا و ایمنترین قسمت خودرو برای کودک محسوب میشود. به هیچ وجه امکان نصب در وسط صندلی خودرو وجود ندارد، اغلب والدین به دلیل راحتی راننده هنگام رانندگی و راحتی در تنظیم صندلی راننده، صندلی ماشین کودک را در قسمت چپ خودرو یا همان پشت صندلی شاگرد نصب میکنند.
- اگر فرزند شما زیر 9 ماه است و صندلی خودرو بدو تولد یا کریر دارید صندلی را حتما به سمت شیشه عقب روی صندلی خودرو قرار داده اگر ایزوفیکس های صندلی ماشین شما به صورت بندی بود یا صندلی شما از نوع گردان بود از همان ابتدا با ایزوفیکس صندلی خودرو را نصب کنید در غیر این صورت باید با کمک کمربند صندلی کودک را روی خودرو عقب خودرو با توجه به نشانگر های روی صندلی نصب کنید.
- اگر صندلی کودک شما دارای پایه جداگانه (جک صندلی ماشین) است، با فشار دادن دکمه روی جک و تنظیم کردن آن تا کف خودرو جک را محکم کنید.
- در صورتی که از ایزوفیکس برای نصب صندلی استفاده میکنید حتماً به سبز شدن نشانگر روی پایه ها و صدای کلیک توجه کنید.
- کمربند ایمنی خودرو را از مسیر مشخص شده روی صندلی کودک عبور دهید. کمربند ایمنی را مطابق دستورالعمل صندلی و خودرو ببندید و محکم کنید (برای سنین مختلف نصب کردن با کمربند متفاوت است).
- از زاویه مناسب صندلی اطمینان حاصل کنید. نوزاد از بدو تا 9 ماه به صورت خواب کامل و بعد از آن باید در حالت نیمه خوابیده قرار گیرد تا راه هوایی او باز بماند و پاهای نوزاد به صندلی جلو گیر نکند. بسیاری از صندلیها دارای نشانگر زاویه هستند که به شما کمک میکند زاویه مناسب را تنظیم کنید.
- هنگام نصب شدن با ایزوفیکس صندلی را به آرامی در جهات مختلف تکان دهید تا از محکم بودن آن اطمینان حاصل کنید. اگر صندلی حرکت کرد، تا مستحکم شدن کامل صندلی را به سمت عقب فشار دهید.
همچنین جهت مشاهده صندلی ماشین کودک در انواع مختلف و کسب اطلاع از قیمت محصولات میتوانید به دسته دیگرمان مراجعه فرمایید؛ به عنوان نمونه چند نمونه از صندلی های ماشین عبارت اند از:
آموزش گام به گام نصب صندلی ماشین کودک رو به جلو
روش اول: استفاده از کمربند ایمنی خودرو
- آماده سازی صندلی: صندلی خودرو را به صورت خواب کامل در آورده و روی صندلی عقب به سمت شیشه عقب قرار دهید.
- نصب صندلی در خودرو: کمربند ایمنی خودرو را از مسیر مشخص شده روی صندلی کودک عبور دهید(یکی زیر و دیگری پشت صندلی. مطمئن شوید که کمربند ایمنی محکم و بدون پیچخوردگی باشد.
- کمربند: کمربند ایمنی را مطابق دستورالعمل صندلی و خودرو ببندید و محکم کنید. بند پایینی صندلی ایمنی کودک را به گیرهی ماشین خود وصل کنید و این بند را محکم بکشید.
- بررسی محکم بودن صندلی: صندلی را به آرامی در جهات مختلف تکان دهید تا از محکم بودن آن اطمینان حاصل کنید.
روش دوم: استفاده از سیستم ایزوفیکس (LATCH)
- یافتن اتصالات ایزوفیکس: اتصالات ایزوفیکس معمولاً در شکافهای بین صندلی و پشتی خودرو قرار دارند(در برخی خودروها دارای علامت کوچکی روی صندلی میباشد و در صورت داشتن روکش صندلی باید روکش را کمی باز کنید در صورت پیدا نکردم ایزوفیکس دفترچه راهنمای خودرو را برای یافتن دقیق محل اتصالات ایزوفیکس مطالعه کنید.
- آمادهسازی صندلی: مطمئن شوید که صندلی کودک دارای اتصالات ایزوفیکس است و با سیستم ایزوفیکس خودروی شما سازگار است.
- نصب صندلی: صندلی کودک را در صندلی عقب خودرو قرار دهید. اتصالات ایزوفیکس صندلی کودک را به اتصالات ایزوفیکس خودرو وصل کنید. در صورت بندی بودن ایزوفیکس را محکم بکشید و در صورت ریلی بودن صندلی را به آرامی به سمت عقب فشار دهید و مطمئن شوید که صندلی به طور کامل به خودرو متصل شده است. در برخی موارد، ممکن است نیاز به استفاده از کمربند بالای صندلی نیز باشد که قلاب Qfix نام دارد و در برخی خودروها داخل صندوق عقب خودرو اما در صورتی که صندلی شما از نوع گردان است پیشنهاد می شود فقط هنگام مسافرت رفتن قلاب را نصب کنید.
- بررسی محکم بودن صندلی: صندلی را به آرامی در جهات مختلف تکان دهید تا از محکم بودن آن اطمینان حاصل کنید.
آموزش گام به گام نصب صندلیهای تقویتکننده یا بوستر برای کودکان بزرگتر
تقویتکنندههای صندلی یا بوسترها ابزاری ضروری برای اطمینان از ایمنی کودکان در خودرو هستند. این ابزارها کودک را به اندازهای بالا میآورند که کمربند ایمنی خودرو به درستی روی بدن او قرار گیرد و از او محافظت کند.در اصل کودکانی که به 3 سالگی رسیده اند و نیاز به صندلی خودرو دارند بهتر است از بوستر استفاده کنند، مراحل نصب بوستر در صندلی عقب خودرو بدین شرح است: - برای کودکانی که هنوز به اندازه کافی بزرگ نیستند تا کمربند شانهای را در موقعیت صحیح نگه دارند، بوستر با پشتی و برای کودکانی که به اندازه کافی بزرگ هستند تا کمربند شانهای را در موقعیت صحیح نگه دارند، بوستر بدون پشتی مناسب است.
- تمامی بوستر سیت ها مناسب 15 تا 36 کیلوگرم میباشد و دارای هیچگونه زاویه خواب یا تنظیم پشتی نمیباشند.
- بهترین مکان برای نصب بوستر، چپ یا راست صندلی عقب خودرو است.
- بوستر با پشتی را روی صندلی خودرو قرار دهید و مطمئن شوید که محکم و پایدار است. برخی از بوسترها دارای سیستمهای اتصال ایزوفیکس هستند که برای نصب ایمنتر طراحی شدهاند.
- بوستر کودک را روی صندلی خودرو قرار دهید و مطمئن شوید که کودک به اندازه کافی بلند شده است تا کمربند ایمنی خودرو به درستی روی بدن او قرار گیرد.
در صورتی که کمربند های نصب شده روی خود بوستر مناسب قد کودک شما بود میتوانید از همان کمربند ها استفاده کنید در غیر این صورت باید کمربند بوستر را به طور کامل جدا کنید و کودک هنگام استفاده از بوستر از کمربند خودرو برای ایمنی بیشتر استفاده کند. - در تنظیم کمربند ایمنی به این موارد دقت کنید: کمربند شانهای باید وسط شانهی کودک قرار گیرد و نه روی گردن یا صورت او. کمربند شکمی باید به بالای رانهای کودک برسد و نه روی شکم او. زانوی کودک باید روی صندلی خم شود و پاهای او باید روی زمین صاف باشد.
- بوستر را به آرامی در جهات مختلف تکان دهید تا از محکم بودن آن اطمینان حاصل کنید.
اشتباهات رایج هنگام نصب صندلی ماشین کودک
یکی از رایجترین اشتباهاتی که والدین هنگام نصب صندلی ماشین کودک انجام میدهند، شل بستن کمربندها و بندهای مهار است. پوشاندن لباسهای زمستانی ضخیم روی کودک نیز میتواند باعث ایجاد فاصله بین بدن کودک و دسته یا سگک صندلی ماشین شده و ایمنی او را کاهش دهد. علاوه بر این، قرار ندادن صحیح کمربند ایمنی و بند مهار نیز از اشتباهات رایجی است که میتواند عواقب جدی داشته باشد.
نکات مهم بعد از نصب صندلی ماشین
پس از آشنایی با طریقه نصب صندلی کودک در ماشین، چند نکتهی مهم وجود دارد که باید به آنها توجه کنید تا از ایمنی کامل فرزندتان اطمینان حاصل کنید:
- هرگز از صندلی کودک رو به جلو برای نوزادان (تا 9 ماه) استفاده نکنید.
- حتما باید از صندلی کودک در قسمت چپ یا راست صندلی عقب خودرو استفاده شود.
- از نصب کردن صندلی کودک روی صندلی جلو یا وسط صندلی عقب جدا خودداری نمایید.
- هرگز از کیسه هوا در هنگام استفاده از صندلی کودک رو به عقب در صندلی جلو استفاده نکنید. (توصیه میکنیم همیشه صندلی کودک را در قسمت عقب خودرو نصب کنید)
- همیشه از روش نصب مشخص شده در دفترچه راهنمای صندلی و خودرو استفاده کنید زیرا برای هر سنی یک روش نصب به خصوص وجود دارد.
- اطمینان حاصل کنید که کمربندهای ایمنی خودرو و کمربندهای داخلی صندلی کودک به درستی بسته شده و محکم هستند.
- کمربند های ایمنی صندلی های خودرو از نوع 5 نقطه پازلی میباشد حتما توجه کنید هنگام بستن کمربند باید قلاب ها روی هم چفت شود و به طور کامل داخل نازل کمربند قرار گیرد.
- هرگز از بوستر برای کودکانی که زیر وزن یا قد مشخص شده توسط سازندهی بوستر هستند، استفاده نکنید.
- همیشه از کمربند ایمنی خودرو به همراه بوستر استفاده کنید.
- به استفاده از بوستر تا زمانی که کودک بتواند به طور صحیح از کمربند ایمنی خودرو استفاده کند، ادامه دهید (یعنی زمانی که کودک شما بدون استفاده کردن از بوستر یا صندلی خودرو هنگام نصب کمربند خودرو از روی گردن او نشود بلکه باید از روی سینه رد شود.
- صندلی کودک را به آرامی در جهات مختلف تکان دهید تا مطمئن شوید محکم به صندلی خودرو متصل شده است. صندلی نباید بیش از 2.5 سانتیمتر حرکت کند.
- برای نوزادان تا 9 ماهگی، صندلی باید در حالت خواب کامل قرار گیرد. برای کودکان بزرگتر، زاویه صندلی باید مطابق با دستورالعمل سازنده تنظیم شود.
نتیجه گیری
نصب صندلی ماشین کودک به صورت صحیح یکی از مهمترین اقداماتی است که والدین میتوانند برای حفظ ایمنی فرزندان خود در هنگام سفر با خودرو انجام دهند. صندلیهای کودک به عنوان سپر محافظتی عمل کرده و در صورت تصادف، از بروز آسیبهای جدی به کودک جلوگیری میکنند. با رعایت دقیق دستورالعملهای نصب، انتخاب صندلی مناسب برای سن و وزن کودک و انجام بررسیهای دورهای، میتوانید اطمینان حاصل کنید که فرزندتان در امنترین شرایط ممکن در خودرو سفر میکند. به یاد داشته باشید که هیچ جایگزینی برای صندلی ماشین کودک وجود ندارد و سرمایه گذاری روی یک صندلی باکیفیت و نصب صحیح آن، بهترین هدیهای است که میتوانید به فرزندتان بدهید.
برای اطمینان از ایمنی کودک، بهتر است قبل از نصب صندلی ماشین کودک، دفترچه راهنمای آن را به دقت مطالعه کرده و در صورت نیاز از یک متخصص کمک بگیرید. همچنین، تماشای ویدئوهای آموزشی سازندگان صندلی میتواند به شما در نصب صحیح صندلی کمک کند.