آموزش

کولیک نوزاد چیست و چه علائمی دارد؟ + روش های درمان

کولیک نوزاد

نوزادان بعد از تولد هر چند نوزاد ترم کامل یا نارس باشد از حدود 14 روزگی به بعد بدون هیچ دلیلی شروع به گریه، بیتابی و فریاد زدن می‌کنند که منشاء این موارد اگر گرسنگی، بی خوابی، ناراحتی و کثیف بودن پوشک نباشد یقین داشته باشید که کولیک نوزاد یا قولنج می‌تواند دلیل اصلی این موارد باشد.

 

کولیک نوزاد چیست؟

مسئله‌ی بروز کولیک در نوزادان هیچ ارتباطی به جنسیت نوزاد و سن نوزاد ندارد و تا 50% نوزادان بعد از دو هفتگی علائم کولیک نوزاد را از خود بروز می‌دهند البته منشاء بروز کولیک (colic) نوزادی هنوز مشخص نیست اما روش هایی برای درمان کولیک نوزادی یا بهتر بگوییم کمتر شدن این موضوع وجود دارد.

اگر نوزاد شما در طول روز بیش از 3 ساعت یا در طول هفته بیش از 3 روز دچار گریه های همراه با جیغ شد احتمال دارد نوزاد شما هم جزء دسته ایی باشد که به کولیک  مبتلا شده است.

 

علائم کولیک نوزاد

همانطور که قبل تر به آن اشاره کردیم اولین و شایع ترین علائم کولیک نوزاد شروع گریه بعد از دو هفتگی می‌باشد، البته نوزادان بعد از تولد در صورت بروز هر نیازی شروع به گریه کردن می‌کنند اگر نوزاد شما گرسنه نیست، نیاز به تعویض پوشک ندارد و درگیر ناراحتی های دیگری نیست و هر بار با گریه کردن فریاد می‌کشد و بی تابی می‌کند این گریه ها به دلیل بروز کولیک نوزاد می‌باشد. حال سوالی که پیش میاید این است که دیگر علائم کولیک نوزاد چیست؟!

جواب این سوال زمان شروع نوزاد به گریه است که بیشتر در ساعات عصر اتفاق می‌افتد و تغییر رنگ پوست صورت نوزاد به رنگ سرخ یکی دیگر از موارد شایع می‌باشد.

منقبض شدن عضلات بدن نوزاد هم راه دیگری برای مطلع شدن از بروز این مشکل می‌باشد اگر عضلات پا و شکم نوزاد منقبض شده و مشت های خود را گره کرده نشان دهنده رنج بودن از کولیک یا همان قولنج می‌باشد.

 

علائم کولیک نوزاد چیست

 

 

کولیک نوزاد تا چند ماهگی ادامه دارد؟

کولیک در نوزادان در شش هفتگی به اوج خود می‌رسند و تا حدود چهار ماهگی ادامه دارد بعد از این سن درمان کولیک نوزاد به صورت طبیعی میسر می‌شود پزشکان دلیل درمان شدن طبیعی نوزادان را تطابق پیدا کردن با محیط و عادت کردن به شیوه غذا خوردن تشخیص داده اند.

 

درمان کولیک نوزاد

یکی از دلایل بروز کولیک نوزادی شیوه تغذیه می‌باشد در بیشتر مواقع خرید شیشه شیر آنتی کولیک مناسب، تاثیر به سزایی خواهد داشت اما اگر شیشه شیر شما از مدل های آنتی کولیک می‌باشد میتوانید در حالت عمودی به فرزند خود شیر بدهید و بعد از شیر خوردن حتما آروغ نوزاد را بگیرید. (در مقاله دیگرمان روش صحیح آروغ گرفتن نوزاد را به صورت کامل و تصویری شرح داده ایم)

نمونه های از شیشه های آنتی کولیک:

 

 

در برخی موارد برند شیر خشک مصرفی نوزاد شما دلیل بروز کولیک می‌باشد و با تغییر دادن شیر خشک نوزاد می‌توانید علائم کولیک نوزاد را کاهش دهید. اگر نوزاد شما از شیر مادر تغذیه می‌کند تغییر رژیم غذایی مادر تاثیر بسزایی در درمان کولیک نوزادی دارد حدالامکان از مصرف نوشیدنی های کافئین دار دوری کنید و مواد غذایی دارای آلرژن را از رژیم غذایی خود حذف کنید برای مثال شیر گاو، تخم مرغ، بادام زمینی، سویا و ماهی.

یک روش رایج و سریع برای کاهش کولیک در نوزادان پخش کردن ملودی های آرامش بخش یا صداهای طبیعی همچون صدای پرنده، صدای آب، صدای سشوار و جارو برقی. کاهش نور محل خواب نوزاد حذف کردن حواس پرتی های اطراف و بغل کردن هم بسیار موثر می‌باشد.

البته باید بگوییم تمام موارد ذکر شده در بالا به نوعی درمان موقت کولیک نوزادی می‌باشد اگر نوزاد شما دچار گریه طولانی مدت شده (بیش از 3 روز در هفته) و دارای نشانه های جسمی کولیک می‌باشد توصیه می‌شود به پزشک متخصص اطفال مراجعه نمایید.

همانطور که گفته شد، یکی از راه های رفع نفخ، استفاده از شیشه شیر است؛ برای آشنایی بیشتر بهتر است مقاله بهترین شیشه شیر ضد نفخ نوزاد را مطالعه فرمایید.

 

حتما بخوانید: آموزش ماساژ نوزاد

 

نتیجه گیری

در هر ده نوزاد متولد شده پنج نفر دچار علائم کولیک نوزاد می‌شوند که تمام نوزادان دچار کولیک بعد از 4 ماهگی درمان می‌شوند اما به راحتی می‌توان دریافت علائم کولیک نوزادی چیست و با روش های ساده ایی که در این مقاله عرض کردیم می‌توان نوزاد را از اذیت شدن و درد کشیدن رها ساخت، البته که هر چه نوزاد از لحاظ جسمی در وضعیت بهتری باشد والدین هم تحت تاثیر سلامت فرزند دلبند خود آرامش خیال بیشتری خواهند داشت.


دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *