نوزادان معمولا بین سن 7 تا 12 ماهگی اولین کلمات خود را بیان میکنند اما قبل از این سن و حتی تا فراگیری کامل صحبت کردن تنها راه اعلام نیازهایشان گریه کردن است. گریه نوزاد میتواند در زمان های مختلف و با دلایل مختلف باشد، در ابتدا فهمیدن علت گریه نوزاد برای والدین کمی دشوار است اما رفته رفته تنها پدر و مادر هستند که دلیل گریه نوزاد خود را میدانند و به او پاسخ میدهند. در این مقاله میتوانید با دلایل شایع گریه نوزاد و راه های برطرف کردن آن آشنا شوید.
علت گریه نوزاد چیست؟
1. گرسنگی
هنگامی که نوزاد شروع به گریه کردن میکند اولین موردی که تمام اطرافیان به ذهنشان میرسد گرسنگی میباشد همانطور که میدانید نوزادان بسته به وزن و سن شان نیاز به مصرف 8 تا 12 وعده غذایی در طول روز دارند پس گرسنگی میتواند اولین علت گریه نوزاد در شب یا روز باشد.
2. درد های شکمی (قولنج)
نوزادان بعد از تولد و شروع به مصرف شیر مادر یا شیر خشک به دلیل قرار گرفتن در محیط جدید و مصرف غذا خارج از رحم مادر تا زمان آشنا شدن و فراگیری کامل فرآیند شیر خوردن دائما دچار دل درد، نفخ یا قولنج نوزادی میشوند که این موضوع یکی دیگر از مهم ترین علت گریه نوزاد در خواب میباشد.
3. نیاز به آروغ زدن نوزاد
احتمالا از کودکی در خانواده مشاهده کرده اید که نوزادان بلافاصله بعد از شیر خوردن نیاز به گرفتن آروغ پیدا میکنند زیرا هنگام خوردن شیر مقدار زیادی هوا را میبلعند و هوا داخل معده باعث ایجاد دل درد و ناراحتی در نوزاد میشود.
4. کثیف بودن پوشک
نوزادان در طول روز نیاز به 8 تا 10 بار تعویض پوشک دارند اغلب نوزادان بعد از هر بار شیر خوردن نیاز به تعویض پوشک پیدا میکنند، مدفوع موجود در پوشک به شدت پوست نوزاد را تحریک و میسوزاند قرار گرفتن طولانی مدت نوزاد در پوشک کثیف مخصوصاً در ماه های اول زندگی باعث بروز آسیب های شدید پوستی و گریه کودک میشود.
5. نیاز نوزاد به خوابیدن
اغلب نوزادان در صورت بروز خستگی به راحتی میخوابند اما برخی از نوزادان حتی با وجود خستگی و خواب آلودگی قادر به خوابیدن نیستند و این بی خوابی باعث بی قرار شدن و گریه نوزادان میشود.
6. متعادل نبودن دمای منزل (احساس گرما یا سرما در نوزاد)
به طور معمول نوزادان زودتر از بزرگسالان احساس سرما میکنند هنگام تعویض پوشک، تعویض لباس، استحمام یا استفاده از دستمال مرطوب نوزادی و لوسیون ممکن است احساس سرما کنند و این موضوع را با گریه به شما اعلام کنند (همچنین جهت اطلاع از قیمت دستمال مرطوب نوزاد میتوانید به دسته آن مراجعه کنید.) اما نباید بیش از اندازه نیز به نوزادان لباس پوشاند تا به دلیل گرما کلافه شوند و شروع به گریه کنند.
۷. نیاز به آغوش والدین
نوزادان نیاز شدیدی به در آغوش گرفته شدن دارند زیرا با مشاهده چهره والدین شنیدن صدای قلب مادر یا حتی بوییدن تن مادر و پدر احساس آرامش میکنند البته برای در آغوش گرفتن نوزاد و جلوگیری از خسته شدن دستانتان میتوانید از آغوشی کودک نیز استفاده کنید.
۸. دندان در آوردن نوزاد
معمولا اولین دندان نوزادان حدود شش ماهگی شروع به رشد میکند و اغلب نوزادان تا یک سالگی 4 تا 5 دندان شیری خواهند داشت که این موضوع باعث بروز درد و التهاب در لثه نوزاد میشود، تمامی نوزادان از این موضوع به شدت رنج میبرند از این رو دندان در آوردن نیز میتواند علت گریه نوزاد باشد.
موارد ذکر شده از معمول ترین و شایع ترین دلایل گریه نوزاد میباشد اما در برخی موارد کم تحرکی یا پر تحرکی نیاز به بازی و سرگرمی نیز میتواند از مواردی باشد که نوزاد را به گریه وادار میکند.
چگونه گریه نوزاد را آرام کنیم؟
تا اینجا دلایل مختلفی که علت گریه نوزاد در شب یا روز و طول خواب بود را ذکر کردیم حال باید دریابیم چگونه گریه کودک را آرام کنیم. اولین راه برای آرام کردن نوزاد شناسایی دلایل گریه نوزاد میباشد بعد از آن با استفاده از راه کار هایی که در ادامه به آن میپردازیم نوزاد را آرام میکنیم.
گرسنگی نوزاد
با توجه به سن، قد و وزن نوزاد میتوانید میزان مصرف غذای نوزاد خود را بسنجید همانطور که قبلا ذکر شد نوزادان در طول روز باید 8 تا 12 بار شیر مصرف کنند اما مقدار مصرف نوزاد و حجم شیر بستگی به سن نوزاد دارد.
آروغ زدن
برخی از نوزادان بعد از خوردن شیر نیازی به گرفتن آروغ ندارند اما برخی از نوزادان باید حتما و کاملا باد درون معده خود را تخلیه کنند، سعی کنید بلافاصله بعد از شیر خوردن فرزند دلبندتان با روش های مختلف آروغ گرفتن نوزاد، باد درون معده نوزاد را به طور کاملا تخلیه کنید.
کثیف بودن پوشک نوزاد
اکثر نوزادان بلافاصله بعد از شیر خوردن پوشک خود را کثیف میکنند اما اگر نوزاد شما جزو این دسته نیست سعی کنید با چک کردن پوشک نوزاد از کثیف بودن آن اطلاع پیدا کنید و اجازه ندهید نوزاد برای مدت طولانی در پوشک کثیف بماند.
متعادل بودن دمای منزل
به طور معمول نوزادان باید یک لباس بیشتر از بزرگسالان به تن داشته باشند اما برای اندازه گیری دمای دقیق اتاق خواب نوزاد میتوانید از انواع دماسنج های اتاق کودک برای اینکار استفاده کنید و دمای اتاق خواب نوزاد خود را در حالت ایدهآل نگه دارید.
راه حل رفع گریه بیش از حد نوزاد
کولیک نوزادی
کولیک به طور معمول در اغلب نوزادان وجود دارد و تا سن 6 ماهگی زمان میبرد تا به طور کامل برطرف شود. تا این لحظه پزشکان برای درمان کامل و قطعی کولیک هیچ راه حلی پیدا نکرده اند اما راه هایی برای کمتر شدن کولیک نوزادی تا حد قابل توجهی وجود دارد.
اگر علت گریه نوزاد شما کولیک باشد میتوانید با کمک شیشه شیر های آنتی کولیک این مسئله را کاهش دهید در صورتی که با وجود این شیشه شیرها باز هم گریه نوزاد شما متوقف نشد میتوانید از قطره اینفاکول برای برطرف کردن گریه نوزاد استفاده کنید.
نیاز به بغل کردن نوزاد
اگر نوزاد شما نیاز به در آغوش گرفته شدن دارد از بغلی شدن نوزاد نترسید زیرا این موضوع در ماه های اول زندگی نوزاد امکان نخواهد داشت یکی از ساده ترین راه های حل گریه نوزاد در آغوش گرفتن نوزاد است.
دندان در آوردن نوزاد
نوزادان بسته به ژنتیک و سیستم بدنی خود از سن 4 تا 6 ماهگی شروع به دندان در آوردن میکنند، خارش، التهاب و درد لثه موجب گریه نوزاد در خواب یا بیداری میشود، شما میتوانید با کمک انگشتان خود یا مسواک نوزادی مدل انگشتی لثه نوزاد را ماساژ دهید، همچنین استفاده از انواع دندان گیر نوزاد نیز خالی از لطف نخواهد بود.
بروز بیماری در نوزادان
تمامی موارد ذکر شده از موارد شایع و معمول گریه نوزاد میباشد اما در برخی موارد میتواند دلیل گریه شدید نوزاد بروز بیماری باشد در این هنگام با توجه به علائمی که نوزاد از خود نشان میدهد میتوان دریافت نوزاد دچار بیماری شده یا خیر در صورت مشکوک بودن به بروز بیماری بهترین راه حل مراجعه به پزشک میباشد.
آیا گریه زیاد نوزاد خطرناک است؟
در صورتی که با روش های ذکر شده گریه نوزاد برطرف نشود و گریه نوزاد تا مدت ها طول بکشد باعث آسیب رسیدن به گره های صوتی نوزاد میشود از طرفی محققان دریافتند در هنگام گریه کردن هورمون های آدرنالین و کورتیزول در بدن و مغز نوزادان ترشح میشود در صورتی که میزان ترشح این هورمون ها به واسطه گریه بیش از حد نوزاد ادامه دار شود باعث آسیب به مغز و بروز مشکلات متعددی در بزرگسالی میشود.
برای جلوگیری از گریه بیش از حد نوزاد سعی کنید به دنبال رابطه علت و معلول باشید برای مثال اگر فرزند شما بعد از شیر خوردن شروع به گریه کردن کرد دلیل اول آن نگرفتن آروغ نوزاد و در مرحله بعد کثیف بودن پوشک میباشد.
نتیجه گیری
با تولد اولین نوزاد در خانواده به علت نداشتن تجربه در والدین امکان بروز مشکلاتی از قبیل آشنایی نداشتن با علت گریه نوزاد به وجود میآید اما رفته رفته با آزمون و خطا تجربه والدین بالاتر رفته و به نیازهای نوزاد پاسخ میدهند ما نیز در این مقاله سعی کردیم تجربههای والدین دیگر و محققان را در اختیار شما عزیزان بگذاریم توجه داشته باشید موارد گفته شده فقط راهکار حل گریه های شایع و معمول در نوزادان میباشد در صورتی که گریه نوزاد شما بیش از حد طول بکشد یا دلیل گریه بیماری باشد تنها راه حل مراجعه به پزشک متخصص میباشد.