به هوایی که در هنگام خوردن غذا و مایعات وارد گلو نوزاد شما میشود و نیاز به تخلیه شدن دارد باد گلو یا آروغ گفته میشود. به طور کلی موضوع باد گلو (آروغ) در نوزادان با هم تفاوت دارد به طور مثال گرفتن آروغ نوزاد در کودکانی از مادر تغذیه میکنند بسیار کمتر است.
البته این موضوع در نوزادانی که بعد از مصرف شیر حتی از مادر، حرکت زیادی دارند و توسط مادر زیاد جا به جا میشوند کاملا متفاوت است و در این مواقع نیز شما نیاز به آروغ گرفتن نوزاد خواهید داشت؛ البته آروغ گرفتن نوزاد تنها به تغذیه از مادر خلاصه نمیشود و حتی زمانی که نوزاد شما از شیشه شیر استفاده میکند ممکن است نیاز داشته باشید که از یکی از روش های گرفتن آروغ نوزاد استفاده کنید، زیرا مدل های مختلف شیشه شیر حفره ای برای وارد شدن هوا به شیشه دارند که این موضوع باعث میشود هوا به معده و مری نوزاد وارد شود و شما نیاز به آروغ گرفتن داشته باشید. در ادامه قصد داریم بهترین روش گرفتن آروغ نوزاد را به صورت کامل به شما آموزش دهیم، بنابراین تا پایان مقاله با ما همراه باشید.
دلایل گرفتن آروغ نوزاد
نوزادان در هنگام تولد و اولین باری که شیر میخورند به دلیل نداشتن تجربه در خوردن شیر، همزمان با شیر خوردن مقدار زیادی هوا را به داخل مری و معده خود وارد میکنند و همین علت، باعث به وجود آمدن دل درد، کج خلقی و گریه مداوم آنها میشود؛در بیشتر مواقع گریه هایی که بیش از سه ساعت طول میکشد بخاطر وجود هوای زیاد داخل معده نوزاد شماست مادر با روش هایی که مرسوم بوده باید این هوا را که باعث آزرده شدن نوزاد دلبندش شده، تخلیه کند.
تا زمانی که نوزاد با آزمون و خطاهای مختلف روش صحیح خوردن شیر را یاد بگیرد و هوای کمتری وارد معده خود کند، که این موضوع حدوداً دو الی سه ماه طول میکشد تا روش درست شیر خوردن را یاد بگیرند.
البته ممکن است، بعضی از مادران نیز تجربه اول شیر دادن به نوزاد را داشته باشند که این موضوع نیز باعث به وجود آمدن مشکلاتی میشود، جهت آشنایی کامل (تصویری)، مقاله دیگر ما را از دست ندهید.
بهترین زمان گرفتن آروغ نوزاد
بهتر است حداکثر پانزده تا بیست دقیقه بعد از خوردن شیر، به سراغ آروغ گرفتن نوزاد بروید تا هوای داخل معده به صورت کامل تخلیه شود و هنگامی که قصد تعویض سینه را دارید قبل از ادامه شیر خوردن آروغ نوزاد خود را بگیرید.
نحوه گرفتن آروغ نوزاد
اولین روش برای گرفتن آروغ نوزاد را احتمالا همه افراد یکبار دیدهاند؛ همان روشی که از قدیم مرسوم است و همه مادران انجام میدهند؛ به این شکل که نوزاد را بغل میکنید، سر نوزاد به سمت خودتون و روی شونه مادر و با دست ضربه های آروم و منظم به کمر نوزاد وارد میکنید تا زمانی که آروغ بزند، در این روش، راه رفتن نیز به آرام تر شدن نوزاد کمک میکند.
روش بعدی به این صورت هست که شما روی مبل، صندلی و یا زمین مینشینید و یک پا را به روی آن یکی میاندازید (مثل عدد 4) بهتر است برای تمیز ماندن شلوارتان یک پارچه تمیز روی پاهایتان بیندازید؛ نوزاد را به صورت دراز کش از سمت شکم روی پایتان قرار دهید و همزمان با ضربه های آرام به کمر نوزاد دستتان را از پایین کمر تا پشت گردن نوزاد بکشید تا عمل آروغ گیری به خوبی انجام شود، یکی از روش های اروغ گرفتن صحیح نوزاد، همین روش است.
روش بعدی به این صورت است که روی مبل یا صندلی مینشینید، زانوهایتان را در امتداد هم قرار میدهید، نوزاد را به صورت نشسته رو پای راست یا چپ خود گذاشته، (حتما روی نوزاد به سمت راست یا چپ باشد) با دست خود کمی به بدن نوزاد شیب بدهید (کمی سرش به سمت جلو باشد) و به آرامی به پشت کمر نوزاد ضربه بزنید در این روش به علت ایستاده بودن نوزاد و خم شدن بدن نوزاد عمل تخلیه هوا از معده بسیار صحیح تر و راحت تر میباشد.
در بیشتر مواقع با انجام این روش ها ناراحتی و خستگی نوزاد بر طرف میشود. اگر نوزاد شما بعد از انجام این روش ها همچنان بی قرار است بعد از مطمئن شدن از عدم کثیف بودن پوشک و عدم بیماری و عدم وجود علائم کولیک نوزاد، به پزشک اطفال مراجعه نمایید.
تا چند ماهگی آروغ نوزاد را بگیریم؟
در بیشتر نوزادان تا شش ماهگی نیاز به گرفتن آروغ خواهید داشت، به این دلیل که تا شش ماهگی با آزمون و خطاهای مختلف روش صحیح شیر خوردن را آموختهاید و یا به دلیل تحرک و سینه خیز رفتن، هوای اضافه معده تخلیه میشود ولی با این حال اگر بعد از شش ماهگی بی قراری و نیاز به آروغ گرفتن نوزاد را مشاهده کردید با انجام یکی از روشهای گرفتن آروغ نوزاد، هوای داخل معده نوزاد را تخلیه کنید.
یکی از علت های اصلی که باعث کم خوابی نوزاد میشود، نفخ و کولیک شدید نوزاد است که منشا اصلی آن، آروغ نگرفتن نوزاد است.
آیا گرفتن آروغ نوزاد ضروری است؟
یکی از چیزهایی که ما از کودکی در بین مادر و پدرهایی که نوزاد دارند دیدهایم این است که بلافاصله بعد از خوردن شیر آروغ نوزاد را میگیرند و در واقع تبدیل به یکی از وظایف اصلی مادر و پدر شده است، تا زمانی که نوزادان در خوردن غذا و دفع هوای داخل معده، خود کفا شوند.
از نوزادی در هنگام خوردن شیر و مایعات دیگر و حتی غذا، نوزادان هوای زیادی به داخل معدهشان وارد میکنند که این هوا در صورت تخلیه نشدن، باعث دل درد، بی قراری، گریه های مداوم و وجود بزاق زیاد دهان شده و هم باعث زود سیر شدن نوزاد میشود؛ چون تمام معده نوزاد از هوا پر شده و جای کمی برای خوردن غذا دارد به همین دلایل گرفتن آروغ نوزاد بسیار ضروری و مهم میباشد.
آیا همه نوزادان آروغ میزنند؟
جواب خیر است. همهی نوزادان نیاز به آروغ زدن ندارند، در بیشتر مواقع نوزادانی که از سینه مادر شیر میخورند و بعد از شیر خوردن بلافاصله نمیخوابند نیازی به آروغ زدن پیدا نمیکنند، بعضی از نوزادان با حرکات پا و بدن خود هوا را در حین خوردن شیر تخلیه میکنند اگر بعد از ده الی پانزده دقیقه تلاش برای گرفتن آروغ نوزاد، فرزندتان آروغ نزد و تا زمانی که کوچولوی شما بدون مشکل و علائم باد گلو هست نیازی به نگران شدن نیست.
نتیجه گیری
آروغ زدن برای شیرخواران همانند دوست میباشد و بیشترین میزان آزردگی نوزادان بخاطر بلعیدن مقدار زیادی هوا میباشد. تمام سعی ما این هست که بتوانیم با این متن کمکی به شما مادر و پدرهای عزیز کرده باشیم.