یکی از روش های کاملا بی خطر و کم هزینه برای به آرامش رساندن نوزاد و از کم کردن دردهای شکمی ماساژ نوزاد است. اغلب والدین به مزایای ماساژ کودک توجه نمیکنند و این موضوع را دست کم میگیرند ما در این مقاله سعی داریم مزایای ماساژ کودک و روش های مختلف انجام آن را شرح دهیم.
مزایای ماساژ کودک
نوزادان علاقه زیادی به در آغوش گرفته شدن و لمس شدن دارند لمس کردن نوزاد نه تنها باعث ایجاد پیوند عاطفی بین شما و او میشود، بلکه میتواند تا حد زیادی ناراحتی های نوزاد را از بین ببرد و دردهای او را تسکین دهد.
حال اگر لمس کردن همراه با ماساژ کودک باشد میتواند معجزه کند، شما میتوانید برای ماساژ دادن نوزاد از روغن ماساژ کودک نیز استفاده کنید زیرا این روغن ها باعث ایجاد لایه چربی محافظتی روی پوست نوزاد میشوند، ویتامین های مورد نیاز پوست را تامین میکنند و سبب آرامش او میشوند.
یکی از مهمترین مزایای ماساژ کودکان و نوزادان کمک به خواب راحت آن ها است؛ یکی از دلایل بی خوابی و علت کم خوابیدن نوزاد درد های عضلانی و شکمی است، شما میتوانید با ماساژ دادن این دردها را به حداقل برسانید و موجب خواب آسوده نوزاد شوید.
ماهیچه ها و استخوان های نوزاد به صورت منعطف است ماساژ دادن آن ها به صورت اصولی باعث تقویت ماهیچه های نوزاد میشود، البته با ماساژ دادن ماهیچه های نوزاد از طرفی عضلات نوزاد قوی و مستحکم میشود و از طرفی مفاصل او منعطف میشود و این موضوع در آینده تاثیر بسیار مثبتی روی آناتومی بدن کودک خواهد داشت.
همانطور که میدانیم اغلب نوزادان با مشکلات معده و روده روبرو هستند یعنی بعد از تولد حداقل تا شش ماه درگیر هضم شیر خواهند بود ماساژ شکم نوزاد به هضم و دفع غذا نوزاد کمک میکند؛ البته اگر کولیک فرزند دلبندتان بسیار شدید است میتوانید از قطره ضد نفخ اینفاکول نیز استفاده کنید.
گفته شده ماساژ کودک بر روی افزایش قد او نیز تأثیر خواهد داشت البته این کار باید توسط والدین به صورت منظم و اصولی انجام شود امیدواریم که افزایش قد حاصل شود.
خواب راحت نوزاد و نداشتن مشکلات معده و ناراحتی های فیزیکی ارتباط مستقیم بر روی وزن گرفتن نوزاد خواهد داشت با فراگیری آموزش ماساژ نوزاد به راحتی در منزل با کمترین هزینه تمامی مزایای گفته شده حاصل خواهد شد.
آخرین مزیت ماساژ نوزاد تأثیر گذاری در اعصاب و روان نوزاد است، نوزادی که از بدو تولد توسط والدین ماساژ دریافت میکنند در بزرگسالی استرس کمتری دارند، فعالیت مغز بالاتری دارند و همچنین تحمل بیشتری در برابر دردهای جسمی دارند.
مراحل کلی ماساژ نوزاد
قبل از هر چیزی اگر نوزاد شما دچار رفلاکس اسید معده به مری است از ماساژ دادن او بدون مشورت با پزشک خودداری نمایید در غیر این صورت میتوانید با رعایت کردن موارد زیر فرزند دلبندتان را کامل و اصولی ماساژ دهید.
غده تولید چربی پوست در نوزادان تازه متولد شده وجود ندارد همچنین ماساژ دادن با روغن های بچه بسیار خوشایند تر از دستان خالی است البته از خواص روغن ماساژ کودک نیز نباید غافل شد پیشنهاد ما به شما تهیه یک روغن ماساژ مناسب برای ماساژ کودک خود است. یک محل صاف و گرم (دمای 24 درجه سانتیگراد) البته به دلیل اینکه نوزادان هنگام ماساژ لباس به تن ندارند میتوانند اتاق گرم تری برای ماساژ انتخاب کنید.
- یک پتو با ضخامت مناسب یا یک زیر انداز نرم زیر نوزاد پهن کنید.
- میتوانید پوشک نوزاد را جدا کنید.
- کمی روغن روی کف دست خود بریزید و سپس دست ها را به هم بمالید تا گرم شود.
- برای ماساژ کودک از فشار بسیار کمی استفاده کنید.
- قبل یا بعد از غذا خوردن نوزاد او را ماساژ ندهید!
- هنگام ماساژ کودکان و نوزادان اتاق را خلوت کنید تا چیزی باعث حواس پرتی نوزاد و وقفه افتادن در ماساژ نشود.
- از روغن های گیاهی همچون روغن زیتون، کنجد، سیاه دانه و… استفاده کنید زیرا امکان ایجاد حساسیت پوستی در نوزادان وجود دارد.
- زمانی که نوزاد در حال گریه کردن و بی تابی است زمان خوبی برای ماساژ او نیست.
مراحل ذکر شده تماماً جزو اصول اولیه در ماساژ کودک میباشد و رعایت کردن آن موجب راحتی شما و کودک می شود.
آموزش ماساژ نوزاد
فراهم کردن محیط مناسب برای ماساژ کودک، استفاده از روغن ماساژ بچه برای کمتر کردن اصطکاک پوست نوزاد با دست، خلوت کردن محیط اتاق ماساژ و متعادل کردن دمای هوای اتاق از ضروریات ماساژ در هر سنی است اما در سنین مختلف و ماه های مختلف زندگی نوزادان کمی مراحل ماساژ با یکدیگر تفاوت دارد، شاید برای شما این سوال مطرح شود که ماساژ نوزاد از چه زمانی امکان پذیر است؟ ما در این قسمت از مقاله به تمام سوالات شما پاسخ میدهیم.
آموزش ماساژ نوزاد تازه متولد شده
نوزادان بعد از تولد و مخصوصا در ماه های اول زندگی خود دچار دل دردهای شدید میشوند که دلیل آن میتواند عدم هماهنگی نوزاد با محیط جدید باشد، همچنین در این سن نوزادان استخوان های بسیار نرم و انعطاف پذیری دارند پس باید سعی کنید به آرامی آن ها را ماساژ دهید تا خطری فرزند دلبندتان را تهدید نکند.
برای شروع ماساژ کودک سعی کنید زمان بعد از چرت زدن یا هنگام تعویض پوشک را انتخاب نمایید. از روغن های فاقد مواد شیمیایی استفاده کنید و قبل از شروع ماساژ روی فضای کمی از پوست نوزاد تست کنید اگر به روغن حساسیت نشان نداد دستان خود را آغشته به روغن کنید به هم بمالید تا گرم شود و سپس کمی بالاتر از بند ناف نوزاد را به صورت دورانی (دایره به سمت عقربه های ساعت) خیلی آرام ماساژ دهید. این کار در ماه اول زندگی نوزاد باعث کمتر شدن دردهای شکمی و ایجاد پیوند عاطفی بین شما و او میشود.
آموزش ماساژ نوزاد یک ماهه
نوزادان در یک ماهگی نیز دارای شکم دردهایی بر اثر بلعیدن بیش از حد هوا هنگام شیر خوردن میباشند همزمان با ماساژ شکم نوزاد میتوانید دست ها و بازوهای او را نیز ماساژ دهید این کار باعث قوی تر شدن عضلات دست های نوزاد و همچنین منعطف شدن مفصل های دست نوزاد میشود ماساژ دست نوزاد باید از سمت بالا به پایین باشد اما توجه کنید انگشتان نوزاد نباید آغشته به روغن بچه شود.
طریقه ماساژ نوزاد سه ماهه
نوزادان در سه ماهگی کمتر از روزهای اول دچار شکم درد میشوند اما همچنان هر از گاهی دچار مشکلات معده میشوند و از طرفی عضلات آن ها به صورت کامل تقویت نشده، بنابراین بهتر است به علائم کودک توجه کنید اگر هنگام ماساژ واکنش مثبتی دارد هر روز به مدت ۵ تا ۱۰ دقیقه در غیر این صورت یک روز در میان عمل ماساژ کودک را انجام دهید.
در این سن ماساژ شانه ها و سینه های نوزاد (بالاتنه) را شروع کنید به طوری که دستان خود را روی سر شانه نوزاد قرار دهید به آرامی از سمت شانه به سمت شکم بکشید تا خون در بدن نوزاد به حرکت بیفتد و عضلات بالاتنه نوزاد تقویت شود.
از ماساژ کف پا از طریق انگشتان دستتان غافل نشوید، شصت دستتان را روی کف پای نوزاد خود بگذارید و به آرامی از سمت پاشنه پا به سمت انگشتان پا بکشید. در این سن ماساژ پاهای نوزاد نیز خالی از لطف نیست، با کمک روغن ماساژ پاهای نوزاد را ماساژ دهید نوزاد را روی زمین بخوابانید یکی از پاهای او را از زمین بلند کنید کمی به سمت شکم او فشار دهید و سپس دستتان را از قوزک پا تا شکم به آرامی بکشید.
آموزش ماساژ نوزاد 5 ماهه
در بیشتر نوزادان در این سن دیگر خبری از شکم درد به دلیل بلعیدن هوا نیست زیرا تا این سن به طور قطع شیر خوردن را کاملا یاد گرفته اند اما عضلات آن ها هنوز نیاز به تقویت شدن دارد.
ماساژ نوزاد 5 ماهه میتواند ترکیب ماساژهای قبلی با دو ماساژ جدید دیگر باشد اولین مورد ماساژ صورت است، با کمک بند اول انگشتان خود از پیشانی نوزاد تا گونه ها و طرفین صورت به صورت آرام به سمت پایین بکشید هم زمان پوست سر نوزاد را به صورت دایره وار با انگشتان خود ماساژ دهید.
مورد بعدی ماساژ عضلات پشت کودک است نوزاد را به شکم بخوابانید و ماساژ نرم را شروع کنید به طوری که دستان خود را از پشت گردن نوزاد تا پاهای او بکشید در این حین میتوانید نوزاد را به وسیله اسباب بازی های مختلف سرگرم کنید. همچنین برای مشاهده اسباب بازی های نوزاد در انواع مختلف میتوانید به دسته دیگر سایت مراجعه فرمایید.
نتیجه گیری
نوزادان میتوانند از همان روز اول تولد ماساژ دریافت کنند ماساژ کودکان و نوزادان میتواند باعث بهبود عملکرد مغز، تقویت عضلات، تسکین درد و ایجاد یک پیوند عمیق عاطفی بین والدین و فرزندان شود، سعی کنید از روش های صحیح ماساژ کودک و روغن های مناسب برای این کار استفاده کنید و توقع نداشته باشید با یکبار ماساژ نوزاد تأثیر آن را ببینید. امیدوارم این مطلب برای شما عزیزان مفید بوده باشد از به اشتراک گذاشتن این مطلب بین دوستانتان ممنونیم.