آموزش

همه چیز درباره واکسیناسیون نوزاد + چک لیست انواع واکسن های نوزاد در سنین مختلف

واکسیناسیون نوزاد

واکسیناسیون نوزاد بخشی از مراقبت ها و فرآیند پزشکی از بدو تولد است که در سنین بالاتر نیز ادامه پیدا می‌کند، تا بدن انسان در مقابل بیماری های مختلف مانند سل، انواع هپاتیت، اوریون، فلج اطفال و… ایمن شود، اگر اطلاعی از فرآیند انجام و چک لیست و برنامه واکسن نوزاد ندارید، پیشنهاد می‌کنیم تا پایان مقاله با ما همراه باشید.

 

دلایل اهمیت واکسیناسیون نوزادان

در واقع واکسن ها با اضافه کردن مقدار بسیار کمی از بیماری به بدن، پادتن مربوط به آن بیماری را تولید می‌کنند و فرآیند ایمن سازی و مقاومت در برابر بیماری های مسری را متوقف می‌کنند. اما جدای از فرآیند واکسن زدن نوزاد عوامل مختلف دیگری وجود دارند که این فرآیند را با اهمیت تر می‌کنند و عبارت اند از:

  • افزایش مقاومت سیستم ایمنی کودکان در برابر بیماری های خاص
  • صرفه جویی در وقت و هزینه والدین در آینده
  • محافظت از کودکان در سنین بالاتر
  • کم کردن خطرات بیماری های دیگر مانند زونا

 

چک لیست واکسن های نوزاد

واکسیناسیون اطفال و یا نوزادان فرآیندی طولانی مدت است، به طوری که حدودا تا سن 6 سالگی و یا حتی بیشتر ادامه دارد (البته در سنین بالاتر تعداد آنها کمتر می‌شوند) در جدول زیر از واکسن های نوزاد تازه متولد شده تا سنین بالاتر را نام برده ایم تا بتوانید طبق لیست عمل کنید و به مشکل نخورید:

 

سن کودک عنوان واکسن
بدو تولد ب.ث.ژ – هپاتیت B – فلج اطفال (خوراکی)
2 ماهگی پنج گانه – فلج اطفال (خوراکی)
واکسن نوزاد 4 ماهه سه گانه – فلج اطفال (خوراکی و تزریقی)
واکسن نوزاد شش ماهه پنج گانه – فلج اطفال (خوراکی)
12 ماهگی MMR – هپاتیت A
18 ماهگی سه گانه – فلج اطفال (خوراکی) – MMR
4 تا 6 سالگی سه گانه – فلج اطفال (خوراکی) – سرخک – اوریون
10 تا 12 سالگی دو گانه ویژه بزرگسالان

 

واکسن اول نوزاد

واکسن های نوزاد تازه متولد شده کمی نسبت سنین بالاتر آن از نظر تعداد بیشتر است، زیرا در سنین پایین تر باید یک سری از بیماری های مهم دفع شود تا در آینده مشکلی برای کودک پیش نیاید، واکسن BCG همان واکسن مربوط به بیماری سل است و هپاتیت ب بر روی کبد تاثیر گذار است، در بدو تولد یک قطره خوراکی مربوط به فلج اطفال نیز به کودک داده خواهد شد.

 

 

واکسن نوزاد 4 ماهه

در سن 4 ماهگی واکسن زدن نوزاد به چند بخش تقسیم می‌شود، واکسن های سه گانه که شامل دیفتری، سیاه سرفه و کزاز می‌شود و فلج اطفال که این بار شامل یک قطره خوراکی و یک سرنگ تزریقی می‌شود.

 

انواع واکسن های نوزاد

 

واکسن 6 ماهگی نوزادان

همانطور که در جدول گفته شد، این سری از واکسن ها شامل 5 مورد تزریقی می‌شود که 3 مورد از آنها با واکسن ها 4 ماهگی یکسان هستند و به منظور تقویت آنها استفاده می‌شوند، در 6 ماهگی مجددا واکسن فلج اطفال به صورت خوراکی به نوزاد داده خواهد شد.

 

 

عوارض واکسیناسیون نوزاد

همانطور که در ابتدای مقاله اشاره کردیم، زمانی که از واکسن های نوزاد استفاده کنید، مقدار کمی از بیماری مورد نظر را وارد بدن کودک خواهید کرد، بنابراین طبیعتا ممکن است علائم و عوارض خفیفی در کودکان مشاهده کنید.

 

قبل از واکسیناسیون اطفال حتما به پزشک مراجعه کنید و با مشورت ایشان فرآیند واکسیناسیون را پیش ببرید.

 

البته که ممکن است عوارضی را مشاهده نکنید یا خیلی خیلی ضعیف باشند، اما در بعضی موارد ممکن است عوارض شدید باشند و در صورت مشاهده باید به پزشک مراجعه فرمایید، تعدادی از این موارد عبارت اند از:

  • ورم کردن بدن نوزاد
  • تب شدید
  • مشکل در تنفس
  • واکنش های آلرژیکی
  • عفونت محل تزریق
  • و…

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *